Publisert

Balanse

God balanse er en av våre viktige fysiske ferdigheter – som påvirker vår evne til å utføre mange daglige aktiviteter og idrett, i tillegg til å være nøkkelen til å forhindre skader og fall.

 

Å vedlikeholde balansen er en kompleks oppgave som krever koordinering fra muskler, sener, bein, øyne, ører og hjerne.

 

Man kan si disse 3 hovedsystemene:

  • Det indre øret,
  • Sensorer i muskler, ledd, leddbånd og sener. Sender informasjon om bevegelser til sentralnervesystemet.
  • Synet

 

Spesielt uten øvelse, vil funksjonene avta og bli mindre effektive. Det gjør det vanskeligere å holde seg stødig etter hvert som vi blir eldre, balansen svekkes gradvis. Men fallende balanse bør ikke aksepteres som en prislapp på aldring. Den kan omskoleres og gjenvinnes.

 

Som nevnt, svekkes balansen gradvis med alderen. Faktisk så svekkes den så forutsigbart at balansen i stor grad kan si hvor gammel du er. Testen vi valgte i julekalender 2023, er «Old mans test» er både en test, men også en utfordring/ challenge. TRYKK HER FOR Å SE Det er også en øvelse, noe du kan øve på for å forbedre din balanse, dersom dette er utfordrende. Den gir oss en indikasjon, om vår alder ifht balanse er god/dårlig, men gir ikke en alder med to streker under svaret. Er du for eksempel 20 og ikke klarer det, vil det indikere at balansen ikke er så god. Er du 70 og klarer det, er balansen god. For mange kan det være en GOD motivasjon for å ønske å forbedre balansen. Ikke fordi vi har som mål å bli 20 år igjen, men fordi mange ønsker å bli både 80, 90 og 100 år med vitalitet, spenst, styrke og balanse. Også fordi forskning som er gjort i senere år viser sammenheng mellom balanse og dødelighet blant normenn.

 

For de som ønsker to streker under svaret, kan du prøve «Pelikantesten».

 

Testen er enkel: Stå på en fot og lukk øynene. Du kan bevege armene, men ikke flytte fotsålen på foten du står på. Ta tiden. Gjennomsnitt av tre forsøk er resultatet ditt.

Forskerne anbefaler å trene balanse så tidlig som mulig, men helst allerede fra 30-40-årsalderen hvor balansen begynner å svekkes betydelig. Flere studier peker også på sammenhengen mellom stillesitting og dårlig funksjonsnivå og balanse.

Programmet Evig Ung på Nrk tar for seg blandt annet denne balansetesten. Her er link:

 

Anbefalinger om aktivitet for voksne og eldre er det lagt til: eldre bør gjøre både balanse- og styrketrening minst 2-3 ganger per uke for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall. Kun en av fem nordmenn oppfyller myndighetenes krav til anbefaling om fysisk aktivitet (2021 tall fra NHI) Mange nordmenn klarer ikke å oppfylle anbefalingene om å være fysisk aktive 150 minutter i uka, og trene styrketrening to ganger i uka.

Alle typer kurs og klasser hos oss inneholder elementer av balanse. Det gjelder alt fra Sterk Mamma og til 65+ trening.

Vil du vite mer om våre tilbud til deg som er godt voksen? TRYKK HER: 

Vil du vite mer om vårt generelle tilbud? TRYKK HER:

Spørsmål: kontakt oss på post@houseofmovement.no

Publisert

BUFF BONES® – Osteoporose-trening

Buff bones osteoporose benskjørhet stavanger Norge

Buff Bones® – Osteoporosetrening

Mange som får diagnosen osteoporose føler seg usikre på hvordan og hva de skal trene. Det er ofte mangel på tilbud på tilrettelagt gruppetrening, og dessverre få instruktører med særskilt kompetanse på osteoporose. Usikkerhet omkring hva man kan eller ikke kan, bør eller ikke bør gjøre, fører ofte til at man ikke gjør noe, noe som er et dårlig alternativ. Hos oss er vi opptatt av den funksjonelle kroppen, en kropp det skal være godt å bevege seg i. Vi ønsker også å tilrettelegge trening for den enkelte.

Siv Siem er både sertifisert pilatesinstruktør og Buff Bones®-instruktør, og sier det er utrolig mye bra man kan gjøre for kroppen selv om man har en diagnose som osteoporose. For Siv er det viktig at treningen er gøy i tillegg til at den er smart for kroppen og skjelettet.

Osteoporose trening buff bones trygg trening benskjørhet

Skjelettet

Skjelettet er kroppens reisverk og består av levende vev som er i stadig endring livet gjennom (1). Benvevet brytes ned og bygges opp kontinuerlig, og dersom nedbrytningen skjer raskere enn oppbyggingen, blir bena svakere. Når man har diagnosen osteoporose, er det nettopp dette som skjer. Man har redusert bentetthet og risikoen for benbrudd øker (2).

Fysisk aktivitet er viktig for å vedlikeholde bentettheten og stimulere til oppbygging av nytt benvev. Vektbærende trening, trening med motstand og trening der bena må motstå støt, i form av for eksempel hopping og løping, kan ha en positiv effekt på skjelettet. Dersom man har veldig lav bentetthet, bør deri mot «high impact»-øvelser unngår. (3)

Håndledd, rygg og hofter er viktige områder å styrke fordi disse er de stedene på kroppen som er mest utsatt for brudd. I tillegg er balanseøvelser viktig for å redusere fallrisikoen (3). Buff Bones® er fullkroppstrening tilrettelagt for osteoporose med ekstra fokus på styrke av armer, hofter, rygg og mage. Metoden integrerer Pilates, styrketrening og funksjonell bevegelse med balanseteknikker og øvelser som styrker skjelettet.

Ikke bare eldre som får osteoporose

Mange forbinder osteoporose med eldre, men også unge mennesker får diagnosen – både kvinner og menn. Rebekah Rotstein fikk som 28-åring diagnosen osteoporose og forteller at det fikk hennes verden til å rase sammen. Hun har bakgrunn som danser og er utdannet pilatesinstruktør og begynte etter hvert å lese alt hun kunne av informasjon om osteoporose. Hun kontaktet eksperter innen ernæring, leger, fysioterapeuter, personlig trenere o.l. All kunnskapen hun har tilegnet seg og videre forskning på benhelse har resultert i treningsmetoden Buff Bones®. (4)

Treningen kan tilpasses ulike nivåer og aldersgrupper og metoden finnes i store deler av verden. Nå kommer treningen også til Stavanger med oppstart hos House of Movement med lisensiert instruktør Siv Siem.

House of Movement eies av fysioterapeut Anette Bonnez, og er et studio der du som kunde alltid er i sentrum. Hos oss får du kvalitetstrening i små grupper, med kyndig veiledning. Vårt mål er å ligge i forkant når det gjelder kompetanse og nyheter innen pilates og trening, gjennom stadig å hente inn ny kunnskap, og videreutdanne oss

Nyheten Buff Bones® starter i Januar 2017 med mulighet for trening både på dagtid og ettermiddager. Kursene varer i 8 uker og begynner mandag 9. januar kl 17.45 og onsdag 11.januar kl 14.15, påmelding via nettsider.

sterk rygg trening osteoporose

Mer informasjon:

Buff Bones® se buff-bones.com

Referanser:

  1. http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/kroppen-var/skjelettet-30610.html
  2. http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hormoner-og-nering/beinskjorhet-oversikt-1139.html
  3. https://www.verywell.com/pilates-and-exercise-for-osteoporosis-2704810
  4. http://buff-bones.com/about/the-story-of-buff-bones/
Osteoporose benskjørhet buff bones
Publisert

NYHET : Garuda!

Garuda er på kort tid blitt veldig populær rundt i verden, og for første gang kan du nå trene Garuda i Norge!

I Garuda trener du styrke, smidighet, koordinasjon og det myofasciale systemet, i en kontinuerlig bevegelsesflyt. Treningen består av kraftfulle og dynamiske serier, med mye rotasjoner og bevegelser i alle plan. I dag trener mennesker i alle aldre Garuda. Bli med å prøv selv, og merk hvordan treningen gir deg velvære, ro, kraft og økt bevegelighet.

garuda logo

Garuda har tatt navnet etter en indisk mytologisk hellig fugl, som kan endre form, alt etter hvilken funksjon som kreves. Det har vert inspirasjon til en mer intelligent og intuitiv måte å trene kroppen på. Garuda kombinere elementer av yoga, pilates og dans, for å oppnå en sterkere, mer bevegelig og funksjonell kropp.

Kropp og sinn i perfekt harmoni

Garuda utfordrer både din mentale og fysiske styrke. Idet treningen krever total konsentrasjon gjennom øvelsene og klassen, utfordres din mentale styrke. På matte, apparater, eller annet utstyr, lærer du å kontrollere kroppen gjennom presise bevegelser, med fokus på myke og flytende bevegelser uten å stresse leddene. Gjennom nøye koreograferte serier, vil du utvikle mer balanse og kontroll, samtidig utvikle styrke og spenst.

Opplev tilstedeværelse mellom kropp og sinn, og merk hva Garuda kan gjøre for deg.

Publisert

Er Barre-trening for dansere, eller også for menn som Arnold?

En lystig påminnelse; Barre-trening er både for dansekropper med strutteskjørt, OG for menn som Arnold!

Tror du fortsatt at Barre-trening er for jenter med strutteskjørt, er jeg redd du tar feil:-) Her ser du at også Arnold Schwarzenegger har hatt sine timer med trening ved barren! I forkant av filmen «Pumping Iron», en dokumentar om kroppsbygging, trente Arnold ved ballett-barren, angivelig for å forbedre sine prestasjoner på scenen. Noen av fordelene med denne type trening, er jo kroppsbevissthet og bevegelighet. Viktige egenskaper, også for de som pumper mye jern og skal vise seg frem på scenen.

På Barre-klassene på Pilates Bodywork, trener du blandt annet styrke, bevegelighet, kroppsholdning og kroppsbevissthet. Akkurat som på pilates-klassene. STOTT 5 basic principles (pust, posisjon av ribber, bekken, skulderblad og nakke/hode) er integrert i undervisningen og øvelsene. I tillegg har vi ekstra fokus på riktig posisjon av ankler, kne og hofter i forhold til hverandre. Dermed er det også en knallbra funksjonell trening, da mye av treningen foregår stående, og fra gulvet og opp.

Barre er blitt super-populært i hele verden, også hos oss i Stavanger! I flere av de store verdensbyene dukker det også opp rene barre-studio, som KUN har trening med barren!

Hos Pilates Bodywork er vi glade for å tilby Barre som en gøy og effektiv trening, i tillegg til de andre timene vi har. Vi har nå tre klasser i uken på timeplanen, og timene er åpne for alle. Du må kaste deg rundt å teste, om du ennå ikke har prøvd det!

 

Ses ved Barren, om du er danser, ligner Arnold, eller noe der imellom ;-)

 

Meld deg på barre-time her

Publisert

Vi feirer med tilbud og konkurranse!!

Vi feirer at vi har fått nye hjemmesider og ønsker å gi ett supert tilbud til alle våre fantastiske kunder! Vi gi deg 20% rabatt på kurs og klippekort frem til 10. april 2015! Bruk rabattkode 312015. I tillegg kan du være med i trekningen av trenings-pakke: 2 timer privat trener, klippekort på 10x, ett par toesox og en pilates-matte. Samlet verdi 4250,- kr. Bli med i konkurransen ved å like og dele vår «GOD PÅSKE»-bilde på facebook. Vinneren trekkes ut 10. april 2015.

Publisert

NYHET : Barre!

Dette er en intens, gøy og utfordrende klasse til musikk, hvor hele kroppen blir utfordret; fra gulvet og opp. Treningen styrker og former kroppen på en måte du aldri har prøvd tidligere. Det kreves verken danse-erfaring eller tutu for å bli med ;-)

Åpne klasser Barre passer for alle, også for deg som ikke har kjennskap til pilates fra før.

 

Book klasse her

Publisert

Spring kick-off 12. april

Bli med på å kick-starte vårens trening søndag 12. april.Endelig lanserer vi vårt nyeste trenings-konsept BARRE!

Denne dagen kan du trene Barre eller en av de andre spennende klassene som er satt opp. Vi spanderer en treningstime på deg :-) Ta gjerne med en venn!

Du kan også benytte deg av gode tilbud, og alle som er innom studio denne dagen er med i trekningen av fine premier!

Velkommen til SPRING KICK-OFF!

Meld deg på her